Φίλοι του Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης

Railway Museum of Thessaloniki

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ο Εθελοντισμός στην πράξη

Ο εθελοντισμός είναι η παροχή υπηρεσιών, χωρίς ατομικό κέρδος, από πολίτες ή ομάδες πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικιών, μορφωτικών επιπέδων, οικονομικής κατάστασης και προωθεί μια στάση ζωής που ενστερνίζεται ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη και η κοινωνική συμμετοχή. Εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο και τις γνώσεις του σε δράσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου χωρίς αντάλλαγμα. Ο εθελοντής, συμμετέχοντας σε εθελοντικές δράσεις απελευθερώνει την δημιουργικότητα του, συναναστρέφεται με νέους ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων και γνώσεων και διευρύνει τη κοινωνική του συμμετοχή. Συμβάλει ενεργά στην κοινωνική και κοινοτική ανάπτυξη , ενώ αναπτύσσει ικανότητες στη συναναστροφή και στη συνεργασία.

 

Όλοι οι άνθρωποι στην ζωή μας για να δημιουργήσουμε και να προσφέρουμε χρειαζόμαστε ένα κίνητρο. Ο εθελοντής αναπτύσσει το αίσθημα προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο και είναι πηγή έμπνευσης για τους άλλους ανθρώπους, νιώθει το αίσθημα ολοκλήρωσης, αίσθημα χρησιμότητας στο κοινωνικό σύνολο, αποκτά νέα ενδιαφέροντα, νέες εμπειρίες και γνωρίζεται με νέους ανθρώπους. Η έκθεση σε νέες καταστάσεις και νέους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε νέες γνώσεις και δεξιότητες.

Ο Σύλλογος “Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης” λειτουργεί με την φροντίδα του το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που είναι μια σπάνια συλλογή αντικειμένων που μαρτυρούν την ιστορία της βιομηχανικής ανάπτυξης και όχι μόνο, της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί με τη βοήθεια εθελοντών από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του. Εθελοντές ανεξαρτήτως ηλικίας, άλλοι με ειδική κατάρτιση και εκπαίδευση στο Σιδηρόδρομο και άλλοι με μόνο την αγάπη τους γι’αυτόν, έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με εργασίες, όπως η οργάνωση των υπηρεσιών, ο καθαρισμός και η συντήρηση αντικειμένων, η μετάφραση κειμένων, η υποδοχή του κοινού, η ξενάγηση των επισκεπτών και η διαχείριση της βιβλιοθήκης. Εθελοντές έχουν βοηθήσει στην οργάνωση και διεξαγωγή εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του Μουσείου. Επίσης, εθελοντική εργασία έχουν προσφέρει στο Μουσείο φοιτητές από διάφορους κλάδους σπουδών, οι οποίοι αναζητούσαν γνώσεις και εμπειρίες από ένα φορέα παραγωγής πολιτιστικού έργου.

 

Σαν πολιτιστικός φορέας και ζωντανό κύτταρο του κοινωνικού ιστού, δίνει την δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να γίνουν εθελοντές και να συμμετέχουν με τις ικανότητες, την εμπειρία, τις γνώσεις και την θετική τους διάθεση στη λειτουργία του Μουσείου. Ο Εθελοντής μέσω της συνεργασίας αυτής θα συμμετάσχει στη μεγάλη οικογένεια του Σιδηροδρόμου , θα του δοθεί η δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί σε ένα πολιτιστικό περιβάλλον.


 

Κεντρικό Μενού


ΕλληνικάEnglish