Φίλοι του Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης

Railway Museum of Thessaloniki

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Καλώς ορίσατε Εθελοντισμός - Δραστηριότητες Ο Σύλλογος στην ομάδα Υποστήριξης "CHRISTA"

Ο Σύλλογος στην ομάδα Υποστήριξης "CHRISTA"

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης (Local Support Group) στο πλαίσιο του έργου «CHRISTA: Culture and Heritage for Responsible, Innovative and SustainableTourism (Πολιτισμός και Κληρονομιά για Δράσεις Υπεύθυνου, Καινοτόμου και Βιώσιμου Τουρισμού)», που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREGEUROPE 2014-2020 και αφορά την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην Τοπική Ομάδα Υποστήριξης (Local Support Group) συμμετέχει ο Σύλλογος “Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης” εκπροσωπώντας το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.Το Θέμα της συνάντησης ήταν “Βιομηχανική Κληρονομιά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Διεθνείς Καλές Πρακτικές για την αξιοποίηση και προώθηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς”. https://www.youtube.com/watch?v=NEUoJ_zpXj0

 

Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν μουσεία απο την Κεντρική Μακεδονία, ενώσεις ξενοδόχων, ιδρύματα πολιτισμού κτλ. και οι εκπρόσωποί τους εξέφρασαν μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο και διάθεση για συμβολή στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία και το ενδιαφέρον τους για την επιτυχή υλοποίηση του έργου και αναφέρθηκε στην καινοτομία της λειτουργίας της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης (Local Support Group) για κάθε έργο.

Ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Μιχαηλίδης, επισήμανε ότι «στον τομέα της βιομηχανικής κληρονομιάς δεν έχουμε την ανάλογη ανάπτυξη και δεν έχουμε κατορθώσει να αναδείξουμε την πλούσια βιομηχανική κληρονομιά και κυρίως να την αξιοποιήσουμε τουριστικά, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σκοπεύουμε να καταγράψουμε το βιομηχανικό απόθεμα και να σχεδιάσουμε τους κατάλληλους τρόπους ανάδειξής του.

Προτάσεις για την ένταξη στη συνολική προσπάθεια του Σιδηροδρομικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κατέθεσε το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου "Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης" Νεοκλής Αλεξανδρής.

Πρώτο βήμα είναι η καταγραφή της βιομηχανικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια, με προτεραιότητα τα αξιόλογα βιομηχανικά κτήρια, που μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά, αλλά και την ιστορία της βιομηχανίας στην περιοχή, που είναι από τις πλέον αξιόλογες, αφού περιλαμβάνει εξαιρετικά δείγματα, όπως οι σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και η δυτική βιομηχανική ζώνη (όπως τα βυρσοδεψεία, οι αλευροβιομηχανίες, τα καπνομάγαζα, κ.λ.π). Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για να προχωρήσει αυτή η αξιοποίηση.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη συνάντηση, η οποία ήταν συνάντηση γνωριμίας, είχε γίνει στις αρχές Νοεμβρίου 2016 και τότε εκφράστηκε μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο και διάθεση για συμβολή στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης έγινε μία πρώτη καταγραφή προτάσεων και ιδεών, ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία όλων να καταγράψουν πιο αναλυτικά δράσεις και ενέργειες που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο Σχέδιο Δράσης για την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να συμβάλλουν οι ίδιοι στη διαμόρφωσή του.

Ο σύλλογος “Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης” θα συνεχίζει την προσπάθεια και θα συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα για την ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού και της πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 

 


 

Κεντρικό Μενού


ΕλληνικάEnglish